Tankevekker: Olje i Afrika

Er det dette vi ønsker å gjøre, tømme det for det sorte gull og gå videre til neste plass med mer? Selvfølgelig, uten å gi noe tilbake. Er det slik vi vil bli husket av de neste generasjoner? Selv om Shell har gitt en liten andel av sin fortjeneste i erstatning i Nigeria denne uka. Så vil ikke dette, forandre .. situasjonen. Nå som de har funnet olje i Uganda. Konflikten som omhandler oljens rolle i Sudan/Sør-Sudan! Hva gjør den makt i Libya. Eller holder den i livet diktatoren i Equatorial Guinea. Ikke minst også store nye oljefeltene utenfor Ghana! Noe er det også i Angola. Det er i flere andre Afrikanske nasjoner også. Så, vil dette bli vårt minne av våre handlinger. Vi Europeere og Arabere med våres Oljeselskaper, kom og så oljen. Tok den og gav nesten ingenting tilbake. Annet enn .. Å holde regimer som undertrykker sitt folk. Skal vi la det være slik. Skal vi bry oss, eller forsette å tømme ett kontinent! Uten å gi noe tilbake? Hva tenker du? Ikke at jeg har noen klokt svar. Dette er bare en tanke som har streifet meg. Å når jeg så dette bilde. Gikk det enda mer opp for meg.

2 thoughts on “Tankevekker: Olje i Afrika”

  1. Selvsagt ønsker vi ikke det. Men, olje har også noen positivt ved seg. Det genererer mye annen business. Business som gjør at folk får det bedre. Det løser ikke alle problemer, men det beveger et land mot mer velferd, mer demokrati og bedre helse. Slike ting tar tid og godene er ikke delt rettferdig idag. Nigeria er et rikt land, men det er også et av de landene som har flest fattige. Det kommer til å endre seg over tid. Det har tatt tid å komme dit vi er i den vestlige verden også. Hvordan kan vi forvente at tingene bare skal forandre seg på et kvarter i Afrika?
    Olje er både bra og dårlig. Det er ikke slik at oljeselskapene tar oljen og stikker av uten å etterlate seg noe. De betaler en andel av det de produserer til det landet som eier ressursen. De betaler for å få rettighet til å ta opp oljen. De betaler for en rekke samfunnsnyttige prosjekter som utdanning og helse der de er, og enda viktigere, de drar med seg business som ellers ikke ville ha kommet.
    Fordelingspolitikken er en annen ting. Prinsippet med å dele er ikke så utbredt i Afrika foreløpig, og derfor sliter man med korrupsjon og dårlig gjennomføring av velferds-programmer. Dette har lite med oljen å gjøre. Det har med politikk og demokrati å gjøre. Når folket ser og skjønner hva toppene gjør med pengene de forvalter så vil de kreve mer demokrati og det er her nøkkelen ligger.
    Jeg leser endel innlegg om Afrika. Et av de store problemene jeg ser er at de som skriver aldri har vært i eller oppholdt seg i Afrikanske land noensinne. Man bygger sine meninger på ting man har hørt, ofte gamle historier, og antagelser. Jeg har reist mye i Afrika og bare på de tre årene jeg har gjort det så har det skjedd veldig mye i de landene jeg besøker. Vi snakker faktisk om den regionen i verden som vokser raskest på en rekke områder. Jeg prøver ikke å glorifisere situasjonen for jeg vet godt at Afrika sliter med fattigdom, sykdom og en rekke sosiale problemer som vi i vesten ikke trenger å tenke på, men de er på rett vei. La de få bruke tid, slik vi har gjort, og la oss være optimister på deres vegne. Mange afrikanske land har alt de trenger for å lykkes.

  2. Jeg kommenterte bare i forhold til det jeg har sett og frykter Svein. Det som derimot gleder meg er at ditt kloke og gjennomtenkte svar viser håp. Mye av pengene som blir betalt blir jo levert til staten. Som igjen kryperter disse til en elite av politikere osv. Så derfor jeg redd for pengene fra Jubilee feltet på utsiden av Ghana(RIP John Atta-Mills) og oljen i Bunyoro eller Lake Albert i Uganda. Med rette.

    De kan lykkes, men har vi gitt rette insentiv eller vil de ikke heller bare ta pengene i lomma?

    Noe jeg også ser, men samtidig er det en nyttig skepsis til vår egen framferd og hva som har skjedd tidligere. For situasjonen i Nigeria, Equatorial Guinea og Angola er ikke akkurat ett bevis for god håndtering av oljepenger. Nå også med konfliktområdet Sør-Kordofan og Abi Yei i Sudan/Sør-Sudan. Så vil det være spennende framtid med olje på kontinentet. Som jeg vet at vi begge ønsker det beste for både internasjonale selskaper og ikke minst lokalbefolkningen der det blir tatt opp. Så innerst inne tror jeg vi begge to er enig at vi er inne på noe. Jeg fikk bare en tankevekker når jeg så bilde og lure på om det var flere som hadde tanker om Oljen og dens posisjon for utvikling eller det omvendte på kontinentet. Takk for din kommentar Svein! Sorry for seint svar fra meg(å jeg har ikke alle svarene på alt!, langt ifra).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: